Celebrul explorator rezident Derek Joubert s-a destainuit ziarului CANCAN in exclusivitate, cu ocazia premierei mondiale a spectaculosului film documentar "The Last Lions", realizat impreuna cu sotia sa, Beverly, pentru National Geographic Channel.
Filmul documentar „The Last Lions” a deschis „Saptamana Felinelor” la Nat Geo Wild, cu imagini spectaculoase surprinse de exploratorii rezidenti Beverly si Derek Joubert. Cei doi, care sunt multipremiati Emmy Awards, au tras cu aceasta ocazie si un puternic semnal de alarma. „In ultimii 50 de ani, in Africa, leii au fost decimati in proportie de 90%! In momentul de fata mai sunt aproximativ 20.000 de exemplare in toata lumea, iar daca nu o sa facem ceva in aceasta privinta, riscam sa pierdem aceste feline peste doar cativa ani!”, ne-a declarat Beverly Joubert, care locuieste impreuna cu sotul ei in Botswana. Cei doi au stat timp de doi ani in mijlocul unei familii de lei, filmand-o pe Ma Di Tau („mama leilor”), o femela care s-a luptat in permanenta pentru a-si proteja cei trei pui. „La un moment dat eram in mijlocul unei lupte, pentru ca m-am trezit ca aveam pantalonul patat cu sange, eram foarte aproape de ei”, ne-a declarat Derek. Sprijiniti de National Geographic, cei doi au lansat o campanie internationala care isi propune sa protejeze felinele mari. Detaliile se gasesc pe causeunuproar.org, iar romanii care vor se pot alatura si pot sprijini aceasta campanie.
Printre aventurile celor doi exploratori, s-au numarat mai multe zboruri cu elicopterul pe deasupra animalelor, dar si cateva „bai” in rauri, in cautarea familiei de feline care avea rolul principal in film. Ma Di Tau, leoaica luptatoare care isi apara cei trei pui a fost pusa in siatuatia rar intalnita la feline de a se baga in apa. „A traversat raul plin de crocodili, impreuna cu puii ei. Noi ne-am impotmolit cu masina nu doar o data si la un moment dat am fost nevoiti sa ne abandonam masina si echipamentele de filmare in apa. Vorbim de cateva milioane de dolari”, spune Derek, care a realizat pana acum mai multe filme documentare in preajma felinelor, iar nu de putine ori a fost in pericol. El si-a amintit ca la o filmare pentru un alt documentar, o femela elefant le-a zdrobit masina si s-a „jucat” asa cu ea cateva ore bune, scapand ca prin urechile acului de furia mamei care isi proteja copilul pe care il credea amenintat de echipa de filmare.
Chiar daca locuiesc in Botswana, printre animale, Beverly si Derek Joubert calatoresc in lumea intreaga si incearca sa le transmita oamenilor ca doar de ei depinde soarta felinelor mari, aflate in pericol de disparitie. „Campania noastra isi propune sa constientizeze opinia publica in privinta acestor animale. In curand, leii vor ajunge sa nu se mai poata inmulti si va fi prea tarziu sa ii mai salvam”, ne spun cei doi exploratori National Geographic, care prin intermediul site-ului causeanuproar.org si prin filmele pe care le fac incearca sa deschida ochii lumii intregi. „Romanii trebuie sa cunoasca problema felinelor mari, pentru ca este o problema care priveste intreaga planeta”, declara Beverly si Derek, care au aflat si de problema rasului carpatin, o felina care se afla de asemenea in pericol in muntii nostri.
„Peste tot in lume felinele au fost vanate masiv, pentru trofee, pentru colti, piele sau in scop asa-zis medicinal. Oamenii au intrecut insa masura si deja vorbim de un fenomen pentru care trebuie sa facem eforturi mari ca sa il incetinim si sa il oprim. Ii invitam pe romanii care doresc sa se alature campaniei noastre sa acceseze site-ul nostru si sa ne sustina!”, ne-au precizat cei doi exploratori National Geographic, care pana in momentul de fata au reusit sa opreasca prin lege vanatoarea leilor in Botswana, acolo unde presedintele a fost impresionat de campania sustinuta pe care au dus-o.